wtorek, 7 kwietnia 2015

Smaczne nowalijki

Twarożek z rzodkiewka, kanapka ze szczypiorkiem czy młoda kapusta są przepyszne, ale mogą się znudzić. Co jeszcze można zrobić z młodych, wiosennych warzyw?





Pierogi z botwiną- klasyczny babciny przepis w oprawie haute cuisine. Założę się, że nie jadacie na co dzień.

Składniki:
ciasto: 
400 g mąki
1 jajko
sól
woda
farsz: 
500 g botwiny
200-250 g słonego białego sera
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Farsz: Botwinę umyć, posiekać i wymieszać z serem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku. 
Ciasto: zagnieść mąkę z jajkiem, szczyptą soli i taką ilością ciepłej wody, aby powstało elastyczne, niezbyt miękkie ciasto. Rozwałkować je cieniutko na posypanej mąka stolnicy i wyciąć kółka, nałożyć i "widelcować" sklejone brzegi lub używając specjalnej maszynki skleić pierogi.
Gotować we wrzącej, osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia.
Podawać ze śmietaną i gałązką szałwii.

Zupa z młodej pokrzywy- ludowy sposób na wiosenne osłabienie.

Składniki:
3 szklanki młodych listków pokrzywy
marchewka
ziemniaki (opcjonalnie)
cebula
majeranek
sól
świeżo mielony pieprz
mielona kolendra
"jarzynka"
2 łyżki oliwy
słodka śmietanka 30%
 
Sposób przygotowania:
Marchew i ziemniaki gotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy i "jarzynki". Umytą i sparzoną pokrzywę oraz cebulę podsmażyć na patelni z przyprawami i resztą oliwy. 
Kiedy warzywa w zupie zmiękną, dodać pokrzywę i gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku.
Zmiksować, dodać słodkiej śmietanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz