wtorek, 11 listopada 2014

Dieta bezglutenowa- pozbądź się oponki!





Chcecie mieć zgrabne pupy i płaskie brzuszki na Sylwestra i wcisnąć się w seksowną bieliznę? Spróbujcie diety bezglutenowej.

Nawet jeśli nie interesujecie się specjalnie dietami z pewnością słyszałyście o złowieszczym glutenie, który jest odpowiedzialny za „wystający brzuszek”. Trudno rozstrzygnąć czy to prawda, lekarze i dietetycy nie są co do tego zgodni, natomiast osoby, które przeszły na dietę bezglutenową bardzo entuzjastycznie się o niej wypowiadają. Jak wiadomo wszystkiego można spróbować, byle nie przesadzać. Jeśli nie jesteśmy uczuleni na gluten, nie powinien nam on zaszkodzić, ale wykluczenie go z diety na pewien czas też nas nie zabije. Jeśli to naprawdę odchudza, warto spróbować.
Na początek produkty, w których znajduje się gluten
  • przyprawy – jarzynki do zup, kostki rosołowe, mieszanki przypraw oraz sosy i zupy instant (gluten jako nośnik smaku)
  • żnego typu przekąski gdzie gluten jest składnikiem preparatów aromatyzująco-smakowych)
  • przetwory mleczne – jogurty, kefiry, maślanki napoje mleczne, twarożki, serki topione  oraz wsady owocowe – w składzie często widnieją skrobia, skrobia modyfikowana, błonnik pszenny lub „czysty” gluten)
  • mięso przetworzone np. mięso mielone
  • wędliny, pasztety, konserwy
  • tanie gatunki kawy rozpuszczalnej – z domieszką kawy zbożowej
  • herbaty aromatyzowane do których gluten dodawany jest jako nośnik smaku
  • słodycze i desery – guma do żucia, żelki, gotowe budynie, lody, czekolada, chipsy
Produkty roślinne wolne od glutenu: ryż biały, ryż brązowy, kukurydza, gryka, proso, komosa ryżowa, sorgo, amarantus, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, kasze, wszystkie rodzaje orzechów w postaci nieprzetworzonej oraz mąki sporządzane z tych produktów.
Ze względu na rosnącą liczbę osób uczulonych wprowadzono oznaczenie produktów bezglutenowych w postaci przekreślonego kłoska,




często też producent umieszcza dodatkową informację na opakowaniu.

Dieta bezglutenowa nie musi być nudna, ani monotonna. Na zachętę podajemy kilka ciekawych przepisów. 

Ryżowe pulpety z rybą

Składniki:
  • 1 cebula, posiekana
  • 500 g mielonej ryby (np. szczupaka)
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 pęczek pietruszki lub koperku
  • 1/2 szklanki ryżu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  1. Na patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć cebulę.
  2. W misce wymieszać rybę z cebulą. Konsystencja powinna być zwarta, a nie wodnista. Dodać jajko i wymieszać.
  3. Zioła posiekać i dodać do masy rybnej.
  4. Dodać ryż i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Z masy formować małe kulki. Lekko zrumienić na oleju, a następnie podlać wodą lub bulionem i gotować przez 20-25 minut, aż ryż będzie miękki.

allrecipes.pl/użytkownik nt-bella

Leczo wegetariańskie

 Składniki:
  • ½kg cebuli
  • ½ kg papryki
  • ½ kg pomidorów
  • 2 duże cukinie
  • 3 zgniecione ząbki czosnku
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka chili
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina kwiatu lawendy (mniej niż ½ łyżeczki)

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokroić w piórka, cukinię obrać ze skóry (lub nie), czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić razem na oliwie lub oleju w dużym garnku o grubym dnie.
  2. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niezbyt cienkie paski, wrzucić do cebuli i cukini, dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem.
  3. Dusić całość, aż papryka zupełnie zmięknie i smaki się dobrze wymieszają (ok. 20-30 minut).
  4. Dodać pokrojone i obrane ze skórki(!) pomidory, koncentrat pomidorowy.
  5. Dusić, aż pomidory puszczą sok i na koniec doprawić.
Leczo, podobnie jak bigos lubi długie duszenie i odgrzewanie.
Przepis mój.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz