Składniki:
ciasto:
400 g mąki
1 jajko
sól
woda
farsz:
1 jajko
sól
woda
farsz:
500 g botwiny
200-250 g słonego białego sera
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
200-250 g słonego białego sera
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Farsz: Botwinę umyć, posiekać i wymieszać z serem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku.
Farsz: Botwinę umyć, posiekać i wymieszać z serem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku.
Ciasto: zagnieść mąkę z jajkiem, szczyptą soli i taką ilością ciepłej wody, aby powstało elastyczne, niezbyt miękkie ciasto. Rozwałkować je cieniutko na posypanej mąka stolnicy i wyciąć kółka, nałożyć i "widelcować" sklejone brzegi lub używając specjalnej maszynki skleić pierogi.
Gotować we wrzącej, osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia.
Podawać ze śmietaną i gałązką szałwii.
Składniki:
3 szklanki młodych listków pokrzywy
marchewka
ziemniaki (opcjonalnie)
cebula
majeranek
sól
świeżo mielony pieprz
mielona kolendra
marchewka
ziemniaki (opcjonalnie)
cebula
majeranek
sól
świeżo mielony pieprz
mielona kolendra
"jarzynka"
2 łyżki oliwy
słodka śmietanka 30%
Sposób przygotowania:
Marchew i ziemniaki gotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy i "jarzynki". Umytą i sparzoną pokrzywę oraz cebulę podsmażyć na patelni z przyprawami i resztą oliwy.
Kiedy warzywa w zupie zmiękną, dodać pokrzywę i gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku.
Zmiksować, dodać słodkiej śmietanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz